Ylläs-Levi
De som har följt med mig under hösten vet säkert redan att det har kommit ett nytt långloppsteam till Finland. Team ES Endurance heter teamet. Jag är själv både skidåkare och pro-team director i laget. Ett av vinterns huvudmål med vårt team är Ylläs-Levi.
Vi är också stolta över att ha Levi som partner i teamet och detta inlägg skrivs i samarbete med Levi. Jag kommer under vinter att skriva en serie blogginlägg om träningen och förberedelserna inför loppet. Även om du inte ska delta i Ylläs-Levi har du nytta innehållet. Träning inför skidlånglopp ser i princip lika ut oberoende av vilket långlopp man ska delta i. Speciellt om man inte hör till eliten.
Fakta om Ylläs-Levi:
Antal deltagare 2019: 1300 pers.
Segrare 2019: Andreas Nygaard & Astrid Oyre Slind
Längd: 70 km och 55 km
Var kan man bo? Bra boenden finns både i Levi och Ylläs Äkäslompolo. Avståndet mellan orterna är ca 50 km så det spelar inte så stor roll om man väljer att bo vid målet eller starten.
Hur tar man sig dit? Det går att flyga till Kittilä, 14 km till Levi. Tåg kan man ta till Kolari 85 km till Levi. Ett annat alternativ är att ta tåg eller flyg till Rovaniemi och buss/hyrbil sista biten till Levi. Det finns bra bussförbindelser mellan orterna.
Banan
Länk till interaktiv karta.
70 km loppet startar i Ylläs-Järvi. En av Finlands största skidorter med ett flera hundra kilometer långt spårnät. Första halvan av banan är relativt kuperad och innehåller två rejäla backar. Kellostapuli och Kukastunturi. Båda topparna ligger över trädgränsen och utsikten därifrån är mycket fin. Andra halvan är flack och går över myrarna mellan Ylläs och Levi. Avslutningen är igen lite kuperad. Eliten går utan fäste men de flesta motionärer behöver fästvalla.
55 km loppet startar i Äkäslompolo. Den första backen upp till Kellostapuli lämnas bort vilket gör det kortare loppet mycket lättare. En lämplig utmaning för den som vill ha ett lite kortare lopp utan den första stora backen.
Jag har inte åkt loppet. Däremot har jag många gånger tränat på alla delar av banan. Riktigt fin miljö. Det finns egentligen tre saker jag ser kommer att vara avgörande.
Mina tankar om loppet:
När jag tänker på loppet är det speciellt tre saker jag har i åtanke.
Första stora backen upp till Kellostapuli. Det blir troligtvis en hård öppning som alltid i långlopp. Sen kommer en rejäl stigning där avslutningen är riktigt brant. För mig kommer det att handla om att hålla så bra position som möjligt utan att bränna för mycket krafter. Det blir ett kraftprov att ta sig upp utan fäste
Kukastunturi. Nästa långa backe som också slutar med spurtpris på toppen. Jag ser det som ett delmål. Efter Kukas kommer en lång nerförsbacke och sen lättåkt. Den grupp man är med i på toppen kommer man troligtvis att stanna med en lång sträcka efter. Därför tror jag det lönar sig att våga satsa upp för den backen. Efter det får man vila länge och sen hitta en bra rygg att ligga efter i de platta partierna.
70 km. Längden på loppet kommer att ta ut sin rätt. Speciellt eftersom första delen är tuff. Att lyckas med vätskeintaget och näringsintaget kommer att vara avgörande. Som tur kommer vi att ha service längs banan.
Andra skidåkares erfarenheter om loppet:
Eva Kaisa Loukusa (Medlem i Team ES Endurance)
Jag deltog i Ylläs-Levi 2019. Jag åkte utan fäste för min del var det kanske rätt val eftersom jag inte är så bra på att diagonala. Men backarna är så pass branta att jag inte tror att det lönar sig att staka för de flesta damer. Loppet är mycket fint. Utsikten från fjälltopparna hann jag dock se så mycket av eftersom jag hade fullt upp med att tävla. För en motionär som inte har så bråttom hinner säkert njuta av utsikten mera än jag.
Sven-Erik Libäck
Sven-Erik är en aktiv motionär som åkt många långlopp både i Finland och i Europa. Här kommer Sven-Eriks tankar om loppet.
Ylläs-Levi är ett riktigt fint lopp. Topp 3 av de jag har deltagit i och det bästa i Finland. Det är speciellt miljön och utsikten längs banan som gör loppet så bra. Man behöver nog fäste som motionär för att klara av loppet. Backarna är tuffa i början och mot slutet. I mitten går det lätt. De sista kilometrarna liknar faktiskt avslutningen på Vasaloppet väldigt mycket.
Vill du delta i Ylläs-Levi går det att anmäla sig via denna länk