Träna sjuk?

Träningen går bra och man är inne i ett bra flow, då plötsligt händer det som inte får hända… En förkylning kommer som ett brev på posten. Vad ska man göra? Strunta i det och träna vidare, eller dra i handbromsen?

Att träna sjuk kan ibland leda till att det tar längre att bli frisk.  Träning med vissa typer av infektioner i kroppen kan också leda till allvarliga följdsjukdomar, t.ex lunginflammation och i sällsynta fall även hjärtmuskelinflammation. Dessa komplikationer är i och för sig mycket ovanliga men vid de första symptomen är det omöjligt att veta vilken typ av infektion det är och vad den kan leda till. Det är därför bäst att ta det säkra före det osäkra och hellre vila för mycket än för lite. En extra vilodag spelar ingen roll på lång sikt. Däremot kan en långdragen sjukdom eller en lunginflammation förstöra mycket, därför lönar det sig sällan att träna sjuk.

Snuva, täppt näsa och huvudvärk

Träna sjuk, vilopuls, träningstips, återhämtning, hög vilopuls
Hög vilopuls är ett tecken på att kroppen behöver vila. Vilopulsen är individuell och är 60-90 för de flesta. Tränade uthållighetsidrottare 40-60. Elitidrottare  <50, ibland t.om <40.

En bra tumregel är att om symptomen sitter i näsan eller uppåt är det ok att träna. För att vara på den säkra sidan kan man till att börja med undvika tuffa träningspass och istället träna lågintensivt och känna efter. Om både känslan, vilopulsen och pulsen på träning är normal är det troligtvis ingen fara att fortsätta att träna.

Halsont, ont i luftvägarna och hosta

Om symtomen sitter lägre ner än näsan (t.ex hals, lungor) är det bäst låta bli att träna.  Dessa symptom kräver däremot inte sängvila utan man kan troligtvis fortsätta de vardagliga sysslorna som förr. Undvik träning ända till det känns som du håller på att bli frisk. Då kan det vara möjligt att börja träna lätt t.ex  teknikträning, lätt styrketräning och korta lågintensiva konditionsträningar. För att kunna träna med full effekt ska alla symptom ha varit borta några dagar.

Feber

Om man har feber ska man absolut inte träna! Det är inte heller bra att jobba. Det bästa sättet av bli av med febern är att stanna hemma och vara sängliggande tills febern är borta. Börja inte träna direkt på den första feberfria dagen utan vänta helst en extra dag innan träningen inleds igen.

Hög vilopuls

Att mäta vilopulsen regelbundet är ett bra sätt att följa med hur kroppen mår. Om vilopulsen plötsligt är mycket högre än normalt kan det vara ett tecken på en infektion. Det kan också betyda att man är stressad eller på väg att bli övertränad. Ta en extra vilodag om vilopulsen är 10-20 slag högre än normalt.

Återgång till träning efter sjukdom

Efter en sjukdomsperiod är det viktigt att börja lugnt och stegvis trappa upp träningen igen. Ett vanligt misstag är att börja träna hårt för tidigt och då finns det risk för att man blir sjuk igen. Upptrappningen till full träning ska vara ungefär lika lång som sjukdomsperioden.