Tips vid val av löpskor
Löpning är enkelt och kräver nästan ingen utrustning alls. Det enda som behövs är ett par fungerande löpskor. Här kommer några saker att tänka på vid val av löpskor. Det har hänt mycket de senaste åren när det gäller löpskor.
Förr pratades det mycket om inlägg och stötdämpning. Trenden idag är att många väljer att lättare skor med mindre dämpning än för ca 10 år sedan.
Dyra skor är inte alltid bättre. Det som gör vissa skor dyra är stötdämpningen, märket och i vissa fall onödiga extra finesser. De lättaste tävlingsskorna är i regel billigare än motionsskor. Priset spelar egentligen ingen roll. Det viktigaste är att skon passar perfekt på just din fot och är lämplig för det underlag du springer på. Det gäller därför att handla skorna på ett ställe där försäljaren vet vilka skor kunden faktiskt behöver och inte enbart tänker på att sälja så dyra skor som möjligt.
Rätt storlek. Att använda för små skor är en vanlig orsak till skavsår och andra fotproblem. Fötterna sväller när man springer. Därför ska skorna vara rymliga när man prövar dem i affären. Det ska gå att vicka på tårna när skosnörena är knutna. Om foten sväller ut på sidan om innersulan är skon för smal.
Neutrala skor eller pronationsstöd? Köp inte ett par löpskor med pronationsstöd bara för att de är fina eller billiga. Pronationsstöd är till för personer som pronerar (vinklar fötterna inåt) mer än vad som anses vara normalt. Det är dock svårt att hitta bevis för att den typen av skor verkligen minskar skaderisken även för personer som pronerar (1). Därför rekommenderar jag att man börjar med neutrala skor. Om fotställningen orsakar problem ska man ta upp det med en kunnig fysioterapeut som kan rekommendera rätt typ av skor, tillfälliga inlägg och rehabiliteringsövningar.
Lagom mycket dämpning. Stötdämpningen är till för att göra löpningen skonsammare. Att mera dämpning alltid betyder mindre skaderisk är dock en myt (1, 2). Skor med mindre dämpning väger mindre vilket kan ge ett bättre löpsteg (3). Även om det är onödigt med överdriven stötdämpning, kan tunga löpare och nybörjare använda modeller med mera dämpning och tjockare sulor. Vartefter man blir vanare med löpning kan man övergå till lättare och snabbare skor. Den som springer mycket på asfalt och andra hårda underlag behöver en sko med tjockare dämpningar. Längs mjuka skogsstigar klarar man sig med lättare skor.
Häldropp är höjdskillnaden mellan hälen och framfoten på en sko. En del experter menar att mindre häldropp gör att man springer mera på mellan/framfoten istället för på hälen. Att byta till skor med ett litet häldropp innebär en stor förändring i rörelsemönstret där vadmusklerna och hälsenan belastas mera än förr. Nybörjare och personer som annars använder skor med upphöjda hälar rekommenderar jag därför att börja med större drop (över 10mm) och eventuellt minska droppet gradvis efterhand.
Barfotaskor (fivefingers) och minimalistiska skor. Fivefingers och minimalistiska skor var väldigt populärt för några år sen, nu verkar det som om trenden skulle ha avtagit. Teorin bakom fivefingers är att människan är anpassade för ett liv utan skor och att barfotaskor hjälper till att stärka fötternas muskulatur. Kanske sant, men jag tror att man ska akta sig för att springa för mycket med minimalistiska skor. Det finns trots allt forskning som visar att löpning med barfotaskor kan resultera i högre skaderisk. (4). För att stärka de små musklerna i fötterna kan man kanske istället använda barfotaskorna i vardagen, t.ex vid trädgårdsarbete eller under mycket korta löpträningar på mjuk underlag. För den dagliga löpträningen är det vanliga skor som gäller.