Mål och målet med målet

Mål och målet med målet

Under det senaste decenniet som tränare har jag tränat många som har någon form av prestationsmål. Det kan vara att delta i ett evenemang som Vasaloppet, ett maraton eller ett ultralopp. Under mitt uppdrag i Abu Dhabi var målet att träna upp 10 personer så att de klarar av att gå 1000km på 30 dagar. Det kan också vara mer personliga mål, som att klara en viss tid på ett Cooper-test, springa 10 km utan att stanna eller lyfta en viss vikt. Oavsett vad målet är, så finns det alltid något konkret att sträva efter.

Men om man verkligen gräver djupare i frågan om varför man tränar, så är det i de flesta fall inte själva prestationen som är det egentliga målet. I stället fungerar prestationen som en morot för att hålla motivationen vid liv. De verkliga skälen bakom träningen handlar ofta om att hålla sig i form för att undvika sjukdomar längre fram i livet, hantera stress, rensa huvudet, få mer energi och leva fler friska år. Så var det också med de i Abu Dhabi. Hela projektet startades till följd av att en av gångarna hade blivit överviktig och fått dålig hälsa både fysisk och mental. För att komma med livsstilsförändringen behövdes en morot. För blev det ett simmutmaning året efter en roddutmaning och nu en vandring. För varje event kom flera med och alla gjorde positiva livsstilsförändringar som en biprodukt. 

Problemet med abstrakta hälsomål

Det svåra är att hitta motivation i något så abstrakt som att förhindra en eventuell blodpropp om 5–15 år. Att få mer energi i vardagen är också en bra anledning att träna, men det är lätt att skjuta upp träningen till nästa vecka, nästa månad eller nästa år. Människan drivs ofta bättre av något konkret och närliggande.

Prestationsmål som verktyg för motivation

Här kommer prestationsmål in i bilden som ett kraftfullt verktyg. Om man anmäler sig till ett evenemang som kräver att man tränar för att komma i mål, så har man plötsligt en deadline. Ett inspirerande mål som inte är abstrakt. Det kan också vara ett eget påhittat mål, som att kunna cykla eller springa en viss sträcka utan paus på ett visst datum. Huvudsaken är att man lurar sig själv till att hitta motivation idag, i stället för att skjuta upp sin livsstilsförändring.

Sunda vanor blir till en rolig hobby

Att sätta ett prestationsmål gör inte bara hälsoprojektet mer konkret, det kan även göra det roligare. När träningen blir en hobby i stället för ett måste, blir det mycket lättare att hålla fast vid den. Om målet dessutom innebär att man träffar andra människor med liknande ambitioner, så får man extra motivation och en social dimension vilket gör det ännu roligare.

Prestationsmål:

– Komma i mål i ett evenemang (eventuellt på en viss tid) -. T.ex. Vasaloppet, maraton, halvmaraton, 10 km, 5 km, triathlon, orientering. Sänka handikappet i golf, bli bra på padeltennis osv. Klara av olika styrkeövningar eller gymnastiska övningar osv

Egentliga mål: Målet med målet:

– Må bättre

– Minska risken för hjärt- och kärlsjukdom

– Förbättra orken på arbetet och hemma

– Uppnå en hälsosam vikt

Aktiviteter som stöder båda målen:

– Regelbunden träning, som är utförd vettigt, Innehåller mångsidig konditionsträning, rörlighet och styrka

– Hälsosamma matvanor

– Tillräckligt med sömn och återhämtning

– Strategier för stresshantering

– Bra time management

Sammanfattning

Det är bra att ha långsiktiga hälsomål, men de ensamma räcker sällan för att skapa en hållbar motivation. Genom att sätta upp ett prestationsmål får man en tydlig anledning att träna här och nu. På så sätt kan man lura sig själv till att faktiskt göra det som i slutändan leder till de verkliga målen: en bättre hälsa, mer energi och ett friskare liv