Onormalt hög puls på träning? Hur vet man om det är något att ta på allvar?
Jag får ofta frågan om det är farligt om pulsen är högre än normalt. Faktum är att svaret ibland faktiskt är ja. Ibland kan den höga pulsen vara ett tecken på att kroppen är i obalans och behöver vila. För att hjälpa er till att bättre tolka kroppens signaler för att undvika eventuella sjukdomar och överträningstillstånd har jag skrivit detta inlägg.
Puls vs hastighet
Om pulsklockan har en GPS är det enkelt att veta vilken hastighet man rör sig i och jämföra pulsen med tidigare träningspass. För att kunna jämföra så skall förhållandena, underlaget och grenen vara samma som tidigare.. Om pulsen är det den brukar vara med samma hastghet är allt ok. Om pulsen är högre än normalt är det något som är fel.
Puls vs upplevd hastighet
Trailrunning går inte att jämföra med landsvägslöpning. Skidåkning i lössnö kan inte jämföras med isiga spår. Därför har man ibland ingen nytta av GPS:en. Det går i och för sig att ta tid på en standardrunda men att relatera pulsen till en upplevd ansträngning går också bra. T.ex. om man rör sig långsamt i ett tempo som känns lätt medan pulsen är mycket högre än den borde vara är det ett tecken på att något är fel.
Onormalt hög puls? – Vad kan det bero på?
Det finns många orsaker till att pulsen blir onormalt hög. Vissa är helt ofarliga och inget att bry sig i medan andra orsaker bör tas på allvar.
Ofarliga orsaker till onormalt hög puls
Pulsmätaren krånglar. Den vanligaste orsaken är att pulsmätaren inte fungerar. Byt batteri samt fukta bältet. Handledsmätare visar ofta fel, köp pulsbälte istället!
Nervositet. Det är vanligt att pulsen är hög inför en tävling. Ibland räcker det till och med att fantisera om en tävling
Koffein. Kaffe eller energidryck. Koffein kan vara presationshöjande i lagom doser men ohälsosamt i allt för stora doser.
Högintensiv träning dagen innan. Pulsen är ofta hög dagen efter ett intervallpass eller en tävling. Börja passet lugnt och öka farten vartefter pulsen sjunker.
Högintensiv träning under samma träningspass. Det är också normalt att pulsen är hög under nedjoggningen efter ett hårt träningspass. Det är helt normalt och inget att bry sig om
Hög höjd. På hög höjd är pulsen hög. Det är inte farligt men ett tecken på att man ska skruva ner farten.
Ta dessa orsaker till onormalt hög puls på allvar!
Infektioner. Om pulsen är högre än normalt samtidigt som förkylningssymptom är det bäst att ta varningssignalerna på allvar.
Sömnbrist. En natt med dålig sömn är inget att bry sig om. Pulsen kommer desstom att normaliseras när man kommer igång. Långvarig sömnbrist är ett problem, speciellt om man märker att pulsen också blir högre än normalt på grund av sömnbristen
Stress. Stress är inte heller farligt i lagom doser. Om man är stressad och pulsen är hög passar det bra att träna lågintensivt och eventuellt skippa den hårda träningen. Om stressen är långvarig är det bäst att se över livssituationen.
Vätskebrist och värme. Pulsen blir hög av vätskebrist. Det är därför viktigt att dricka mycket när man tränar i varmt väder. Ibland räcker det inte att dricka tillräckligt utan pulsen är hög ändå. Då tycker jag att det är bäst att träna lugnare tills vädret blir kallare igen.
Överträning. Ibland blir pulsen hög när man tränar mera än vad kroppen klarar av att återhämta sig från. Det är individuellt hur pulsen reagerar på överträning. Den blir för många också endast lägre vid utmattning. Desto mera erfarenhet man får desto bättre blir man på att tolka avvikelser från det normala i pulsen.
Onormalt hög puls. När ska man reagera?
+- 5 bpm. Normal variation. Allt är ok!
+5-10 bpm. Följ med läget. Om pulsen sjunker under passet är allt ok. Träna endast lungt om vilopulsen också är hög eller om den höga pulsen håller i sig i flera dagar.
+10-20 bpm. Vila eller träna endast lungt. 10-15 slag/min är redan en så pass stor avvikelse från det normala att man ska ta det lungt ifall pulsen inte återgår till det normala efter att man kommit igång.
Lägre puls än normalt?
Om pulsen inte stiger trots att det känns ansträngande är det ett tecken på trötthet. Speciellt om man har svårt att får upp pulsen på intervaller. Det är också valnligt att pulsen sjuker under hårda träningsperioder. Det är inte farligt så länge man kompencerar med att sedan träna lugnt tills pulsen är normal igen. Låg puls kan också bero på att man är i toppform. Det känner man nog oftast av!
Sammanfattning
Vila eller träna endast lugnt om din puls är mera än 10 bpm höre än normalt om du inte har en enkel förklaring till den höga pulsen. 5-10 bpm högre än normalt ska du reagera på om pulsen är hög flera dagar i sträck och om vilopulsen samtidigt är hög.
Undvik de åtta vanligaste träningsmisstagen!
-Ladda ner guide. Helt gratis!